/ dariknews.bg
4 нови специалности с дуално обучение предлагат от тази есен в професионалните гимназии от област Шумен. Те бяха представени в план-приема за учебната 2018-2019 година, който бе утвърден днес на заседание на Постоянната комисия по заетостта към Областния съвет за развитие.
 
Новите специалности с дуално обучение са "Мебелно производство" и "Геодезия" в Професионална гимназия по строителсво, архитектура и геодезия - Шумен. 
 
Обучението за мебелисти се разкрива по предложение на фирмите "Тотал-М" и "Мипа", а за геодезисти - по заявка от "Автомагистрали - Черно море" АД.
 
Тяхно е и искането за дуална специалност "Пътно-строителна техника", която да се разкрие в Професионалната техническа гимназия "Симеон Велики" във Велики Преслав.
 
В Професионална гимназия по химични технологии и дизайн "Проф. Асен Златаров" – Нови пазар също искат да се разкрие специалност с дуално обучение - "Технология на керамичното производство". Заявления за нея има от  "КАИ Груп" и "Керамат" АД.
 
За пръв път е направено предложение за 4 нови специалности с прием от 8-ми клас.
 
В СУ "Панайот Волов" в Шумен ще се разкрива "Компютърна графика". В СУ "Д-р Петър Берон" в Хитрино - "Митническо и данъчно обслужване". В Обединено училище "Св. Паисий Хилендарски" в Плиска новата специалност с "Деловодство и архив". В Обединено училище "Христо Ботев"- с. Каспичан ще има "Текстообработване".
 
Държавният план-прием в 8-ми клас на новата учебна година в Шуменска област ще се осъществи в 70 паралелки, което е с 3 по-малко от утвърдения през м.г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.