ГЕРБ-Шумен няма да учасатва в заседания на общинския съвет, докато кметът не проемeни стилът си на работа
ГЕРБ-Шумен няма да учасатва в заседания на общинския съвет, докато кметът не проемeни стилът си на работа / netinfo

Общинските съветници от ГЕРБ-Шумен заявиха, че няма да участват в заседания на местния парламент докато кметът Красимир Костов не промени стила си на работа със съветниците. По-рано днес, по време на редовната мартенска сесия, групата на ГЕРБ в шуменския парламент напусна заседанието в знак на протест, след като някои от съветниците получиха незадоволителни отговори на техни питания, а и някои от тях са забавени с два месеца.

Лидерът на ГЕРБ-Шумен проф. Добрин Добрев заяви на пресконференция, веднага след като групата напусна сесия, че протестът е срещу опитите на кмета да лиши общинските съветници от правото и възможността да изпълняват своите задължения да контролират работата на кмета и администрацията. „Градоначалникът и администрацията правят всичко възможно да препятстват изпълнението на нашите задължения, като представители на избирателите, които са ни гласували доверие", подчерта проф. Добрев. По думите му, решението за днешното напускане на сесийна зала е взето в резултат на инициативата на негови колеги, поставили важни питания и искания към кмета, но не получили отговор.

Доц. Стефан Желев поясни, че той е отправил две официални питания - от 10 януари, касаещо колко и на каква стойност са договорите на общината с юридически и физически лица за различни услуги, и второ от 5 февруари, за това какви договори за управление на проекти по национални и европейски програми са сключени с представители на администрацията и общинският съвет. Едва днес, преди началото на сесията, доц. Желев е получил отговор на питанията си, но те са непълни. Станало ясно, че за 2012 г. общината е сключила 230 контракта с юридически лица, на стойност 1 965 000 лв. и 270 договора с физически лица за около 340 000 лв.

Проф. Борислав Беджев допълни, че от отговорите става ясно, че подобни договори са сключени и с двама общински съветници, но с оправданието, че няма право да посочва лични данни кметската администрация не е оповестилаимена. „Цената за политическата подкрепа в общинския съвет е за сметка на гражданите", допълни проф. Беджев. Той попита какво има да крие градоначалникът, че използва недобри управленски практики и внася отговори в недобър вид и в последния момент.  Друг от общинските съветници от ГЕРБ-Шумен Юлиян Вълчев даде пример с направено от него искане, относно проекта ИСПА 2. „Съобщено ми бе че служителят, който може компетентно да ми отговори е в болничен и повече от месец не съм получил отговор", каза още той.

„Повече на тъмно няма да стоим, вече сме снели доверие от кмета и неговите сътрудници", допълни проф. Добрин Добрев, подчертавайки още веднъж, че съветниците от ГЕРБ няма да участват в заседание на местния парламент, докато начина на работа на кмета и администрацията не се промени.

„Ние сме готови за диалог, за дискусия - около работата на кметския екип, но няма да търпим да ни разиграват", каза още лидерът на ГЕРБ-Шумен. Проф. Добрев заяви, че е готов да преговаря със съветниците на БСП, за да се постигне промяна в стила на работа. „Ще искаме детайлизиране на питанията и достъп до информация", категоричен бе той.