Два центъра за настаняване от семеен тип започват работа в Търговище
Два центъра за настаняване от семеен тип започват работа в Търговище / Борислав Курдов
Два центъра за настаняване от семеен тип започват работа в Търговище
67009
Два центъра за настаняване от семеен тип започват работа в Търговище
  • Два центъра за настаняване от семеен тип започват работа в Търговище

Проект, по който ще бъде предоставена нова социална услуга, бе представен днес в Търговище. „Не в дома, а у дома” се реализира по процедура „Да не изоставяме нито едно дете” в период от 17 месеца. Целта е с разкриването на новата услуга от резидентен тип да се създаде устойчив модел за деинституционализация на деца и младежи с увреждания. Всеки от центровете ще е с капацитет 12 плюс 2 места. В тях ще живеят общо 24 деца от 3 до 18 години. Първи обитатели на Центровете ще бъдат възпитаниците на Дома за деца с умствена изостаналост „Св. Мина”, както и деца с увреждания, настанени в Дома за медико-социални грижи в Търговище. Капацитетът ще се допълва и с деца от други домове в страната. В центровете за настаняване са предвидени още 4 места за деца с увреждания от местната общност, за които се налага спешно настаняване.

Центровете са построени и оборудвани по проект „Изграждане на социална инфраструктура за резидентни услуги от семеен тип в община Търговище” по ОП „Регионално развитие”. В строителството и обзавеждането им са вложени над 2 000 000 лв.

За обгрижване на децата в новия им дом ще бъдат назначени 25 служители. След конкурс е избран директор – Диана Маринова, ръководила до момента Дом „Св. Мина”. Общата стойност на предвидените по проекта дейности е 287 873 лв.

Кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев определи проекта, като „важен за Търговище, а и на национално ниво. Защото в центровете ще бъдат настанени деца с увреждания не само от областта, а от цялата страна”.