Друмеви театрални празници 2011: Глобалният българин
Друмеви театрални празници 2011: Глобалният българин / снимка: Юлия Христова, Dariknews.bg

15 спектакъла ще бъдат представени по време на тазгодишното издание на "Друмеви театрални празници - Нова българска драма 2011" в Шумен. Спектаклите са селектирани от театроведа Светла Бенева. Мотото на фестивала ще е „Глобалният българин - преразказ на артиста". Все още се уточнява кои ще бъдат включени в журито. Театралните празници ще бъдат открити с представлението "Балкански синдром" на Станислав Стратиев, тъй като тази година се навършват 70 г. от рождението му.

Шуменци и гостите на града ще могат да видят спектакли, режисирани от Мариус Курскински, Камен Донев, Стефан Мавродиев, моноспектакъла на Любел Чаталов "Муха" от Иван Иванов и др. Традиционно организирането на Друмевите празници възлиза на около 55-65 000 лв. Кандидатсвалите за участие спектакли от страната и чужбина са били 25 - обясниха от театъра. Фестивалът ще се проведе между 11 и 16 май. До средата на март ще приключи и селекцията на пиесите в направление „Авторски прочит", за което до момента са кандидатствали 30 текста.

Друмевите театрални празници се провеждат от 1966г, когато първото издание е било реализирано под името ДРУМЕВИ ТЕАТРАЛНИ ДНИ.