Доброволците от  БМЧК-Шумен организираха ден  под надслов  „Ваканция без риск”
Доброволците от БМЧК-Шумен организираха ден под надслов „Ваканция без риск” / netinfo

Доброволците от БМЧК-Шумен припомниха на своите връстници, че една дългоочаквана ваканция, пълна с много изненади, забавления и емоции, често води до предизвикателства и рискови ситуации. На море или на басейн, на планина или на други атрактивни места, обладани от емоцията, често децата и младежите не се замислят за последиците и рисковете, които волно или неволно могат да им се случат. Тийнейджърската възраст е период на експериментиране, като част от тях са употребата на психоактивни вещества и алкохол. Под тяхно въздействие се променя състоянието на човека и мисленето му, което е предпоставка за рисково поведение, застрашаващо здравето и живота им.

Квалифициран воден спасител направи демонстрация по извличане на давещ се във водата.

Доброволците от клуб К7, работещи по програма " Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", припомниха на посетителите на един от откритите басейни в Шумен, че сексуално-рисковото поведение е предпоставка за заразяване с болести, предавани по полов път. Раздадоха се много информационни материали и презервативи.

Младежите от БМЧК подготвиха различни състезателни игри на обособените пет пункта. Изненади имаше и за най- малките участници, които се забавляваха както във водата, така и по други атракции. Победителите и участниците получиха много награди.