/ СУ
Заедно с това може да заредим мобилното си устройство
Стол, с който спортуваме, докато учим и заедно с това да заредим мобилното си устройство. Това създадоха учениците от клуба по роботика в СУ “Панайот Волов“ - Шумен.

Преподавателят Мария Желязкова разказва, че се е стигнало до този проект, след като анкета сред учениците показала, че липсата на движение е основно заради стоенето пред компютри и липсата на мотивация. "Каква по-добра мотивация да си заредиш телефона, който е много нужен в съвременния свят", обяснява тя.

Наши ученици изобретиха фотоволтаична пейка за почистване на въздуха (СНИМКА)

След като вече била поставена целта, била нужна само една екскурзия, която подсказала как да се осъществи прототипа на уреда. В употреба влезли стар стол от училище и колело, дадено от Захари Николов, който също е ръководител на клуба. След като разделили частите, а после ги събрали в нова конфигурация – стол с педали, изобретението проработило.

СУ

"Педалите и веригата са свързани с динамо и когато започнем да въртим, енергията, която създаваме се насочва към по-голяма батерия и оттам може да заредим телефон", обяснява принципът на действие Станислав Якимов. Той допълва, че с колкото по-висока скорост се въртят педалите, толкова по-бързо се зарежда батерията.

Сервиз за пейки: Момчетата, които поправят след тези, които чупят (ВИДЕО)

За пълно зареждане на телефон са нужни около 6 часа въртене. Това са показали опитите на учениците, проведени от Магдалена Стоянова. "Докато въртим педалите и вършим работа, спортуваме и се чувстваме по-щастливи и доволни", казва тя.

Младежите се надяват скоро такъв стол да има във всеки кабинет на училище „Панайот Волов“. 

 
СУ "Панайот Волов" - Шумен