До 15 000 лв. глоба за крадци на чакъл и пясък
До 15 000 лв. глоба за крадци на чакъл и пясък / netinfo
Експерти на Регионаланата инспекция по опазване на околната среда и водите - Шумен започват проверки на реките за незаконен добив на чакъл и пясък. Законът за подземните богатства предвижда глоби над 5000 лв., а за разрушаване и повреждане на бреговете се налагат санкции до 15 000 лв.

Експертни проверки са установили, че има инцидентни изкопи на речната тераса на р. Тича, източно от с. Мингишево. Най-вероятно те са направени от местното население заради лични нужди. Съставен е акт на физическо лице, което е изземвало речен чакъл и пясък. Подобни действия се разрешават единствено във връзка с подобряване проводимостта на речните русла. Проверките продължават и в момента.

От РИОСВ съобщиха още, че има има тенденция за запазване качествата на водата в реките от Шуменска и Търговищка област. Най-големите замърсители на водите са канализационните мрежи на селищата, в промишления сектор – свинекомплексите, фермите, производствата на вино, стъкло, керамика и млекопреработвателните фирми. По предписания на РИОСВ са изградени нови или са подобрени съществуващите пречиствателни съоръжения, като общият им брой е 15.