Директори: Ръководим по-скоро търговски дружества, отколкото училища
Директори: Ръководим по-скоро търговски дружества, отколкото училища / netinfo
Липсата на партньорство между ръководствата на училищата и родителите е един от основните проблеми на учебните заведения в община Шумен. Това стана ясно по време на среща между членовете на Постоянната комисия по образование и наука към общинския съвет и директори на училища от общината.

Като проблем бе посочен и малкия брой на учениците. Например в СОУ „Трайко Симеонов” в Шумен учат 640 деца, при капацитет 2 100, съобщи директорът на училището Маргарита Тодорова. Това е довело до съкращаване на 14 души в учебното заведение. В „Трайко Симеонов” не е правен ремонт на В и К, топло и ел. инсталациите от 1986 година, оплака се още г-жа Тодорова.

Издръжката на учениците със специфични образователни потребности, както и на тези в полуинтернатните групи също е сериозен проблем за директорите и те поискаха съдействието на общината за да бъде увеличена тази издръжка.

„Ние се превърнахме по-скоро в директори на търговски дружества, отколкото на учебни заведения”, каза по време на срещата директорът на Девето основно училище Стефан Баев. Той сподели, че от делегирания бюджет, с който разполага, му е много трудно да отдели средства за повишаване квалификацията на учителите. Мнението му бе споделено от всички негови колеги.

Директорът на Второ основно училище „Петър Берон” Николинка Иванова се оплака, че дограмата в училището все още не е сменена и това е една от основните причини родителите да отказват да записват децата си в него.