Д.Русева: Декларацията за арменския геноцид провокира искри на напрежение
Д.Русева: Декларацията за арменския геноцид провокира искри на напрежение / netinfo
„Внесената декларация от общинските съветници от "Атака" за признаване и осъждане на геноцида над арменците, като че ли провокира искрици на напрежение”. Това заяви по време на среща със журналисти председателят на общинския съвет в Шумен Даниела Русева. По думите й приемането на такава декларация не е от компетентността на местния парламент, защото това е въпрос на държавна политика.

Русева заяви, че внасянето на декларацията не е било съгласувано с арменската общност. Тя допълни, че по време на посещението си в Шумен консула на Турция в Бургас Исмаил Юджеер е уведомил за приемането на такива декларации от общинските съвети в Бургас и Ст. Загора. Според него приемането на подобна декларация може да доведе до влошаване на отношенията между България и Турция и до изкуствено етническо напрежение.

„Въпросът е изключително деликатен и много трябва да внимаваме когато става въпрос за подобни неща” – каза още Русева. Тя заяви, че на среща днес съветниците от НДСВ ще обсъдят как ще гласуват докладната записка относно приемането на декларацията, но най-вероятно ще се въздържат.

Декларацията ще бъде гласувана на заседанието на местния парламент, което ще се проведе утре.