БСП-Шумен категорично против ликвидацията на Общински пазари
БСП-Шумен категорично против ликвидацията на Общински пазари / Дарик-Шумен

БСП се изказа категорични против предвиденото ликвидиране на „Общински пазари-Шумен". На пресконференция по-рано днес общинският лидер на социалистите и съветник в местния парламент в Шумен Веселин Пенчев заяви, че ликвидацията на общинското предприятие ще бъде вредна.„Според нас това е несправедлив и неправилен подход, да се прекрати дейността на едно печелившо предприятие. Няма нито икономическа, нито обществена и нито социална логика в това", коментира предложението на общинска администрация „Общински пазар - Шумен" ЕООД да бъде ликвидирано и дейността му да бъде поета от „Общински жилища и имоти Пенчев. По думите му, ако това стане факт под въпрос ще бъде поставен дейността на наемателите на обекти на кооперативния и цветния пазар в Шумен.

„Ние сме категорично и принципно против ликвидацията на едно печелившо и работещо предприятие", подчерта още веднъж председателят на БСП-Шумен.
Пенчев изтъкна и някой аргументи, защо според социалистите не трябва дружеството да бъде ликвидирано. Ако се пристъпи към ликвидация ще трябва да се възстанови ДДС на държавата в размер на около 300 000 лв., заемът, който е изтегли ще стане изискуем - около 2 млн. лв., ще се пристъпи и към прекратяване на трудовите договори на служителите.

БСПШумен категорично против ликвидацията на "Общински пазари"
netinfo

„С така предложения начин на прекратяване на дружеството, дейността му за следващите 8 месеца остава под въпрос. Такъв е периода предвиден за ликвидация, а няма правоприемство и дружеството се ликвидира без да е ясно, кой поема дейността, такова нещо не ни се предлага", каза още Пенчев. Той изтъкна и притесненията на БСП, че при ликвидацията ще се стигне до разпродаване на активи.

Управителят на „Общински пазари" Тодор Тодоров разкритикува приложения, към предложението за ликвидация, анализ за състоянието на дружеството. Според него от администрацията а използвали данни само за определени години, които не са били сред най-добрите от финансова гледна точка. Тодоров подчерта обаче, че в момента дружеството е на печалба и работи добре. Управителят на дружеството каза още, че въпросът с ликвидацията създава и дискомфортна ситуация сред наемателите. По думите му ,вече има напуснали двама клиенти, а други са изразили притеснете какво ще стане с договорите им за наем на обекти, ако ликвидацията стане факт. Тодоров заяви и, че около 70% от наемателите на обекти на пазара са изпратили подписка със своите притеснения до кмета и председателя на общинския съвет.

Данаил Данчев обясни, че БСП е изготвил свой анализ за състоянието на „Общински пазари",използвайки услугите на независими експерти. Данните от него съпоставят общинското дружество с две от големите частни предприятия в Шумен. Според анализа на БСП „Общински пазари" е рентабилно, автономно и добре работещо дружество.