Веселин Пенчев и Венцислав Венков
Веселин Пенчев и Венцислав Венков / Dariknews.bg
Oбжалване на изборните резултати от балотажа за кмет на община Шумен е на дневен ред пред местната организация на социалистите. След загубения балотаж със само 77 гласа разлика, сега предстои БСП-Шумен да входира жалба пред Административния съд, съобщиха на пресконференция  кандидат-кметът на партията Венцислав Венков и общинския председател на БСП Веселин Пенчев.
  
„Ще обжалваме резултатите от тези избори, разликата е нищожна, а пороците са много. В изборния ден подадохме редица жалби и сигнали за купуване на гласове, но така и не се намери воля този процес да бъде пресечен”, подчерта Пенчев. Според него, социалистите имат информация за контролиран и купуван вот, в който е замесен и ромски бос от града. „Поставя се въпроса, защо полицията бездейства, пред техните очи се случва това. Ние имаме съмнения, дали това е десйтвителния резултат, който е посочен в протоколите, поради това ще искаме да се провери всичко това и към момента няма как да признаем резултата”, каза още Пенчев.
 
Венцислав Венков допълни, че въпреки че по време на балотажа от БСП са сезирали всички институции, резултат няма. „Имахме срещи с членове на секционни комисии, които не са от БСП и те разказваха много интересни неща”, каза още той.
 
От БСП оябсниха още, че оспорвайки изборния резултат от балотажа пред съда, реално БСП ще блокира полагането на клетва на новоизбрания кмет, стана ясно още по време на пресконференцията. Това ще може да стане факт едва след произнасяне на съда, а до тогава Шумен ще продължи да се управлява от временен кмет.