С тази победа Шумен почти твърдо си осигурява второто място
С тази победа Шумен почти твърдо си осигурява второто място / netinfo
Шумен почти твърдо си осигурява второто място
БК Шумен записа 5 победа във втората шестица на А група, съобщиха от клуба. Нашият тим се наложи над Дунав Русе с 90:80 като гост в мач от 6 кръг.
С тази победа Шумен почти твърдо си осигурява второто място, докато русенци ще продължат борбата с Делфин Бургас за третото място на втората шестица.

Двубоят започна равностойно и до средата на първата част двата тима се бяха захапали здраво и си разменяха успешни нападения, но и добри защити, които донесоха много грешки в тези първоначални минути. След петата минута на четвъртта, обаче Шумен показаха по-добри качества в нападение и след кошове на ямболските Андрей и Росен, също на Димитър Радев (юношата на Шумен започна титуляр в този мач) и капитана Янков, Шумен поведе с 15:7. При оставащи 2 минути и половина до края Дунав обърнаха нещата в своя полза. Те заздравиха защитата и след няколко атаки без кош на Шумен, успяха да обърнат резултата благодарение успешни пробиви на Стоянов и Титков, и две тройки на Титков и Иван Иванов. До края на частта съперниците си размениха по още един кош, за да затворят първата четвърт при 19:17 за Дунав.

Четвърта победа за БК Шумен, надвиха бургазлии

Втората четвърт ролите отново се размениха- успешен пробив на Янков и тройка на Радев дадоха преднина на Шумен. Последва нова смяна на водачеството след кошове на Александър Иванов, Иван Иванов и Титков, преди Серафимов да изравни 24:24. Двата отбора отново се захапаха и около 4 минути играта вървеше кош за кош. Нови силни минути за Шумен след хубави защити и кошове на ямболските Андрей и Росен, а Радев хвана една борба в нападение, а след коша реализира и наказателен удар, за да даде преднина на Шумен от 8 точки 31:39. В самия край на частта Александър Иванов и Титков отново показаха добри умения в нападение и успяха да намалят резултата 38:41 в полза на Шумен, в края на първото полувреме.
Второто полувреме започна с щурм на Шумен, които се възползваха от грешките на Дунав. След точни изстрели на Серафимов, Андрей Иванов, Радев и Янков отново водехме с 8 точки – 41:49. Нова смяна на ролите и силни минути за русенци, които чрез пробив на Илиев и две тройки на Николай Титков съкратиха на 4 точки актива на Шумен. Титков продължи да тормози защитата ни и след като си изпроси фаул зад линията за 3 точки, съкрати преднината до 1 точка. В тези минути обаче се разигра MVP на А група до момента – Андрей Иванов. Центърът от Ямбол бе точен от тройката и след негова хубава добавка в подкошието преднината на Шумен се увеличи. Кирил Кирилов също добави 3 точки в тези минути и въпреки, че Титков се разписа в края, Шумен се оттегли с преднина от 12 точки – 67:55.

Загуба за БК Шумен от Черно море Тича-2

Последната четвърт започна с тройка на Николай Титков, но в последвалата атака Янко Янков показа, че също го умее този елемент от играта и върна тройката. Хубав пробив на Росен Иванов увеличи аванса ни на 14 точки, но пак Титков от тройката вдигна публиката в залата на крака. Последваха силни минути за Дунав, които чрез Илиев, Александър Иванов и нова тройка на Титиков, намалиха преднината до едва 5 за Шумен. И когато публиката в залата усещаше, че техните любимци могат да направят обрат, Янко Янков открадна една топка, бързо изкара в предно поле и метна страхотен алей-ъп пас към Андрей Иванов, който мощно я заби в коша на Дунав, за да смълчи публиката. Титков продължи с нечовешката си игра в нападение, като вкара 12 поредни точки за своя отбор от всевъзможни ситуации, включително и пробиви с нарушения срещу себе си. Но нападението на Шумен сработваше – Андрей Иванов и Кирил Кирилов (да, няма грешка) реализираха по една тройка за шуменци, последваха и няколко пробива, а в самия край на мача при 7 точки преднина за Дунав и само 10 секунди на часовника, Кирилов реализира за неспортменски фаул срещу него, а Андрей Иванов вкара след хубава комбинация секунда преди сирената и това оформи победа за Шумен с 10 точки – 90:80. Така дори да сме с равни показатели с Дунав в края на сезона ще спечелим прекия двубоя, тъй като загубихме първия мач със само 8 точки – 69:77.

Баскетболистите на Шумен отново надвиха ЦСКА

Най-полезен за Шумен в пореден двубой е Андрей Иванов. Ямболията докара коефициент от 49 – 31 точки, 20 борби и 4 асистенции и 1 открадната топка, което за пореден кръг ще го изведе като най-полезен в А група. Виктор Серафимов също направи стабилен мач и след 10 точки, 12 борби и 6 асистенции, бе втори по полезност с коефициент 15. Янко Янков, Кирил Кирилов и Росен Иванов се отчетоха с по 13 точки всеки, а Димитър Радев оправда доверието да започне титуляр и записа 10 точки, 6 борби и 2 асистенции преди да напусне за 5 нарушения.

За Дунав Русе над всички бе обичайният заподозрян – Николай Титков. Юношата на русенци записа 40 точки, 2 борби, 2 асиста и 3 откраднати топки. Александър Иванов се включи много добре от пейката и освен 15 точки, записа 2 борби и 4 асистенции. Капитанът Димитър Илиев пък отчете 8 точки, 7 борби и 3 откраднати топки.

Победа за мъжете на БК Шумен над Академик Варна

Следващият двубой на Шумен е следващата неделя, 19.03.2017 г. от 17.00 часа като домакин в зала „Младост“, а съперник ще е добре познатият отбор на Академик Варна.