Безплатно ще вакснират хората от рисковата група
Безплатно ще вакснират хората от рисковата група / Дарик - Шумен
Предстои 450 човека от старческите домове в Шумен, Нови пазар и от центъра за спешна медицинска помощ, да бъдат ваксинирани против грип безплатно, защото са от т. нар. "рискова група" и могат лесно да се разболеят, каза по – рано днес д-р Марко Марков, главен епидемиолог от РИОКОЗ – Шумен. Тази ваксинация се прави с цел предотвратяването на грипни епидемии, които са характерни за сезона. 250 човека са се ваксинирали до момента в РИОКОЗ. Четири вида са ваксините, които са разрешени за използване през тази година, като цената им е от 13 до 15 лева. Тези ваксини дават гаранция за имунитет от 70 до 90% при хората под 60 години и 60% при тези над 60 години.

Заболеваемостта в област Шумен за тази година е по ниска в сравнение с миналата, 200 души на всеки 10 000 са се разболели, а миналата година броят им е бил около 300. В България се наблюдава и висока смъртност на заболелите от грип и неговите усложнения в периода 1995 - 2006 год. 802 227 са хоспитализираните, от които 25 555 са смъртните случаи. 71 % от тях са били на възраст над 60 години. Точно възрастните хора са най – уязвими, понеже имунната им система е отслабена, каза още д-р Марков.

"Всяка година в страната има грипна епидемия, за това препоръчваме на хората да се имунизират, защото ваксините са единственото средство, което предотвратява заболяване от грип", каза още епидемиолога.

Министерството на здравеопазването е закупило 25 000 дози противогрипни ваксини, с които ще имунизира хората от „рисковата група”, те са 25% от населението на страната и е важно да бъдат ваксинирани, за да се избегнат грипни епидемии, допълни д-р Марков. За да се предпази населението от епидемия е необходимо ваксинирани да са 75% от хората в "рисковите групи". Миналата година у нас едва 4,5% са имунизираните хора. Целта ни е в следващите години да достигнем тези 75 %, каза още д-р Марков.