Аварийната лента за Дивдядово ще бъде отворена само за автомобили до 2,5 тона
Аварийната лента за Дивдядово ще бъде отворена само за автомобили до 2,5 тона / netinfo

Аварийната лента за движение на автомобили по пътя към кв. „Дивдядово" ще бъде пусната утре от 18:00 ч. Това стана ясно по време на брифинг в Община Шумен по-рано днес. В момента се извършват довършителни работи по изграждането на 80-метровата отсечка.

„По аварийната лента ще се допуска движение само на автомобили с общо тегло до 2,5 тона", поясни Владимир Събев - ст. експерт „Транспорт и логистика". По думите му, по еднопосочната лента ще движат и градски автобуси, но само такива с до 14 места. Извънградските линии и камионите на „Титан-БКС" ще продължат да се движат по околовръстното шосе. За спазване на тези изисквания Общината е потърсила съдействие от Сектор „Пътна полиция" и Автомобилната инспекция.

Любомир Пашов - директор на Дирекция „Устройство на териториите, контрол на строителството и екология" към местната администрация поясни, че предстои в рамките на утрешния ден да бъде изградена и светофарната уредба, която ще регулира движението по еднолентовата пътна отсечка. Движението по нея ще бъде еднопосочна, като светофара ще бъде със две светлинни секции - червена и зелена.

Аварийната лента за "Дивдядово" ще бъде отворена само за автомобили до 25 тона
netinfo

Автомобилният поток от и към кв. „Дивдядово" ще се осъществява по аварийната лента до завършване на проекта за укрепване на свлачището. Любомир Пашов поясни, че в срок до 11 май той трябва да бъде представен пред Министерство на регионалното развитие, където да бъде разгледан, след това предстои внасянето му на експертен съвет в Община Шумен. Едва след това ще бъде издадено разрешително за строеж. В най-доброя случай това ще стане през месец юни.

Припомням, че изготвянето на проекта и изпълнението му са възложени на сдружение „Хидроалианс". Стойността на поръчката е около 3,7 млн. лева - отпуснати от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.