Армията с нови униформи до края на годината
Армията с нови униформи до края на годината / Дарик-Шумен

Войниците от Българската армия ще имат нови униформи до края на годината. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Шумен, където днес той е на визита. Той заяви, че поръчката за това ще бъде изпълнена от интендантското обслужване и е нас стойност около 4 милиона лева. Министърът подчерта, че лично е поел контрола на тази дейност. По думите му, сегашните униформи на личния състав на армията са стари и с ниско качество. „Средствата са осигурени. Личният състав ще има най-добрите униформи с най-доброто качество", каза още министър Ненчев, допълвайки, че ще бъдат подновени и летните и зимните униформи.

На въпрос за закупуването на нови изтребители за ВВС министър Ненчев заяви, че ако правителството не е наследило тежкия казус КТБ, може би още през тази година този проблем е щял да бъде решен. „Там отидоха парите, които биха могли да се използват за изтребители или за модернизация на Българската армия - нещо за което аз много силно съжалявам", каза още Ненчев. Според него, към момента приходите в националния бюджет са близо с 1 милиард повече спрямо миналата година, което го кара да вярва, че част от тези средства може да се използват за нуждите на армията.

Армията с нови униформи до края на годината
netinfo

Относно съкратения бюджет за отбрана за тази година министърът заяви, че това не се отразява добре, но страната ни изпълнява всичките си ангажименти и съвместни дейности с партньорите от НАТО.

Министър Ненчев каза още, че на 27 април е свикано заседание на Консултативния съвет по националния съвет при президента, което изцяло ще бъде посветено на въпросите свързани с Българската армия и програмата за развитие на отбранителните способности.