30 млади пианисти и цигулари ще мерят сили на състезание в Шумен
30 млади пианисти и цигулари ще мерят сили на състезание в Шумен / www.edna.bg

Музеен комплекс „Панчо Владигеров" при Регионален исторически музей -Шумен организира за осми път състезание за млади пианисти и цигулари до 12-годишна възраст. Това ще се проведе на 14 май.

Участие в конкурса ще вземат общо 30 млади изпълнители, от които 15 пианисти и 15 цигулари, разделени в две възрастови групи. В първа възрастова група попадат децата, които не са навършили 10 години към 14 май 2016г., а във втора тези, които нямат навършени 12 години към същата дата. Участниците са от Шумен, Разград, Добрич и Търговище

Тазгодишното му издание е посветено на 9 май - Ден на Европа. То се провежда през година в камерната зала на музея, като за някои от децата това е първа изява в музикален конкурс. Радващата равносметка е, че всички млади изпълнители, спечелили награди, се представят прекрасно на националните и международните конкурси, в които по-късно участват. През годините музейният комплекс винаги е подкрепял изявите на талантливите музиканти и е организирал концерти с участието им в камерната зала на комплекса.

Състезанието ще бъде открито в 10:00ч. и ще протече при следния график:
10:00ч. - Начало за І възрастова група - цигулка
10:45ч. - Начало за І възрастова група - цигулка
11:30ч. - Начало за ІІ възрастова група - пиано
12:00ч. - Начало за ІІ възрастова група - пиано
15:00ч. - Обявяване на наградите и концерт на лауреатите

Журито ще бъде в състав:
Проф. д-р Ростислав Йовчев - преподавател в НМА „Панчо Владигеров" София
Гергана Петрова - концерт- майстор в Шуменска филхармония
Надежда Милева - преподавател по пиано и директор на ОШИ „Анастас Стоянов" Шумен.

Наградите за състезанието са осигурени от: ЕИЦ „Европа директно" АБЦ/ БИ - Шумен, Радио Шумен, РИМ Шумен, Фондация „Венета Вичева", Фирма „Деа", г-жа Елка Петкова, С. Дочев и спомоществователи.

Специалната награда, която дава Фондация „Венета Вичева", ще бъде присъдена за най-добро изпълнение на творба от български автор в категория „пиано".

Детското състезание се осъществява с подкрепата на ЕИЦ „Европа директно" АБЦ/ БИ - Шумен.