3 елхи, коледно влакче и базар ще радват шуменци през празничните дни
3 елхи, коледно влакче и базар ще радват шуменци през празничните дни / Снимка: Дарик-архив

3 елхи, коледно влакче и базар ще създават празнично настроение в Шумен тази година. Това съобщи на пресконференция по-рано днес зам.-кметът по култура Найден Косев.

По думите му в 17:30 часа тази вечер ще бъдат запалени светлините на коледната украса. Това ще се случи в арт пространството на пл. „Освобождение" в града. Центърът на събитията ще бъде именно там, ето защо на площада ще бъде преместена и елхата от ДКТ „Васил Друмев". „Идеята е свързана с това, че площадът е много по-голям и дава възможност за по-добра охрана и опазване на здравето на хората", обясни Косев.

Едновременно с нея ще бъдат запалени светлините и на още две коледни елхи - на тревното пространство под градския часовник и до паметника на Васил Левски.

Ще бъде организиран и коледно-новогодишен базар, какъвто в Шумен не е правен от пет години. Той ще се позиционира от пространството преди пл. „Освобождение" до хотел „Мадара". За целта ОП „Общински пазари-Шумен" ще монтира коледни къщички, ще се създаде и организация и за гостуващи фирми с празничен акцент - детски играчки, захарни изделия, занаятчийски произведения. Той ще бъде открит на 14 декември и ще действа до 3 януари.

Голямата изненада за децата тази година ще бъде коледно влакче, което ще пътува от театъра до хотел „Мадара" от днес до 3 януари в часовете 10:00-13:00 ч. и 16:00 до 19:00 ч. То ще бъде специално украсено, ще има и музикално оформление, а на него ще ги чакат обучени аниматори. Децата до 5-годишна възраст ще бъдат превозвани безплатно.

Богатата културна програма ще продължи през целия месец декември. Ще бъдат организирани множество коледни работилници, изложби, представления и концерти.

Тържествено ще бъде отбелязан Деня на шуменските дарители на 4 декември, а 10-те спортисти на годината ще бъдат удостоени с награди на 18 декември.

Тази година гвоздеят на празничната новогодишна програма ще бъде фолклорният изпълнител Данислав Кехайов. Началото на концерта ще бъде поставено в 22:30 ч. отново на пл. „Освобождение".