18 дознатели са напуснали шуменската дирекция на МВР
18 дознатели са напуснали шуменската дирекция на МВР / netinfo

18 незаети места за дознатели има в Областната дирекция на МВР – Шумен, заяви пред журналисти днес директорът й комисар Валентин Александров. Причините да няма желаещи за длъжността "дознател" са финансови, както и прекалената натовареност. „Средната натовареност на дознателите е по 75 дознания на година, но реално някои от тях работят по над 100”, каза Александров.

Той допълни, че на предходния конкурс за дознатели не е имало желаещи от Шумен, а във Варна е имало не назначени, които са дошли да работят в Шумен. „ Дознателите работеха тук докато се освободят бройки във Варна и напуснаха”, обясни Александров.

По думите му, в шуменската дирекция има недостиг и на униформен състав. Направено е предложение за обявяване на конкурс за назначаване на 25 полицаи в ОД на МВР - Шумен. „Очакваме заповедта за конкурса да се подпише от министъра”, каза още комисар Александров.

На пресконференцията присъства и директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Красимир Петров, според когото проблемът с липсата на желаещи да работят като дознатели съществува в цялата страна, а за да се реши той са нужни законодателни промени.

По думите на Петров, по показателите регистрирани и разкрити престъпления шуменската дирекция на МВР се нарежда на 21 място, от общо 28 областни дирекции в страната.