Прокуратурата води разследване
Момче на 14 години почина в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в шуменския квартал „Тракия“.

Пред журналисти зам.-кметът по социална политика и здравеопазване на Община Шумен д-р Светлана Маркова и управителят на социалното заведение Йордан Йорданов дадоха повече подробности по случая.

БТА

"По предварителни данни момчето се е удавило в сглобяем басейн, който се намира в двора на Центъра. Детето е с тежка умствена изостаналост, има детска церебрална парализа и микроцефалия.

Откриха тялото на едно от децата, изчезнали в язовир Камчия

В момента се води разследване. Поискани са писмени обяснения от Йорданов", уточни д-р Светлана Маркова. В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Шумен, 14 души персонал се грижат за 14 деца и младежи.

В часа на инцидента на смяна са работили една детегледачка, един социален помощник и един служител, завеждащ личен състав, отбеляза Йорданов. Около 10:00 часа две от големите момичета в Центъра, на 24 и 27 години, заедно с детегледачката, която е била на смяна, са почиствали басейна.

БТА

След като са приключили с дейността, момичетата и служителката са се прибрали в сградата и заедно с останалите деца са приготвили междинната закуска. След като започнали да разтребват залата, установили, че момчето, което през цялото време е било в непосредствена близост до детегледачката, го няма.

"Вратата на изхода, който води към двора и басейна, е била заключена. Най-вероятно момчето е успяло да излезе незабелязано през някой от другите изходи. Минути по-късно в басейна го намират две от по-големите деца," информира по-късно Роза Енчева от пресцентъра на Общината.

БТА

Изясняват се фактите и обстоятелствата около инцидента. Извършват се огледи на местопроизшествието, установяват се и се разпитват свидетели, съобщиха от прокуратурата..

Предстои да бъде назначена съдебномедицинска експертиза, да се изиска документацията на центъра и да се установят всички служители, полагащи грижи за децата. Действията по разследването са възложени на следовател от Окръжния следствен отдел.
Станимир Савов/БТА