122 жертви на насилие са получили подкрепа в Комплeкса за социални услуги
122 жертви на насилие са получили подкрепа в Комплeкса за социални услуги / netinfo

3 години от създаването си отбеляза днес Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Шумен. Услугите, които предлагаме са в подкрепа на децата и техните семейства да се справят с конкретни трудности и проблеми – заяви директорът му Венета Господинова. Шуменският комплекс бе първият от общо 10 изградени в страната.

За три години от Центъра за спешен прием към комплекса са оказали подкрепа на 122 души, жертви на различни видове насилие. От тях 18 са случаите на физическо насилие над деца, 15 на сексуално насилие, а 6 на психическо.

През 3-те години от съществуването на комплекса в приемни семейства са били настанени 7 деца, а в момента 2 жени кандидатстват за приемни родители. Благодарение на социалната услуга "Училищна подкрепа" е била оказана подкрепа на 74 ученици. Целта й е намаляване на броя отпадащи от училище деца. През Дневния център за работа с деца на улицата са преминали 59 ученици, от които 39 продължават обучението си.

В Училището за бременни към комплекса са били организирани 10 курса, в които са се включили общо около 100 бъдещи майки.