11 жалби в Разградска прокуратура до обяд, скриха телефона на обвинителите
11 жалби в Разградска прокуратура до обяд, скриха телефона на обвинителите / netinfo
Районна прокуратура – Разград смени дежурните обвинители в движение, въпреки това обаче в институцията са постъпили 11 жалби до обяд. Между двата тура на местния вот в местните медии бе публикуван телефонния номер на дежурен прокурор, до обяд днес телефона даваше свободно. След репортерско запитване до говорителя на Окръжна прокуратура се оказа, че дежурен е не един, а двама прокурори, единият – дообяд, другият – следобяд, и двамата на различни от обявения телефонен номер.

По 6 от 11-те подадени жалби са назначени проверки за купуване на гласове – съобщи районен прокурор Светлана Чолакова. Останалите са агитация в изборния ден и също ще бъдат проверени. От ОД”Полиция” съобщиха, че разследват четири сигнала. Според два от тях, подадени от двата щаба на независимите кандидати, автомобили извозват избиратели до секциите в ромската махала. Според единия щаб колите са 5, според другия – 8. Разследва се и сигнал за раздаване на дърва на избиратели. Подобен инцидент е заснет с камера на Центъра на НПО-Разград, който с 2 мобилни групи следи за нарушения в изборния ден.

Говорителят на ОИК-Разград Стоян Дончев съобщи само за два сигнала, постъпили в комисията. По единият вече има решение. Отстранени са от изборните помещения представителите на инициативния комитет на единия кандидат, който имат пълномощно, подписано само от един от членовете на комитета. Уведомен е щаба да издаде нови документи на представителите с всичките 5 подписа.

Избирателната активност към 11 ч. в община Разград е 11,68%, с близо процент и половина по-ниска от преди седмица, средно за областта е 13,98%.