Земеделци от Силистра бият тревога за продукцията
Земеделци от Силистра бият тревога за продукцията / netinfo
Земеделски производители от Силистренско настояват за обявяване на бедствено положение в региона заради “катастрофалната обстановка в земеделието”. Декларация с искания за компенсиране на щетите от засушаването е изпратена до президента, правителството и Народното събрание.

Повече от 70 на сто от засетите с есенници над 550 хиляди декара площи в Силистренско са в незадоволително състояние, е записано в доклада на областната дирекция “Земеделие и гори”, който бе изготвен по спешност, съобщиха от ведомството.

Според специалистите в 50 сантиметровия почвен слой продуктивната влага е напълно изчерпана, а в еднометровия – под 50 на сто е пределно-продуктивната влагоемност. По данни на силистренската метеорологична обсерватория между 2 и 4 пъти под нормата са валежите в региона от януари досега. Специалистите очакват ниски добиви и от трайните насаждения, ако сушата продължи.

По този повод земеделците настояват до 15 юли да бъдат изплатени част от директните субсидии и средствата за ползвани горива, както и правителството да поиска от Европейския съюз финансова помощ за компенсиране на щетите от бедственото засушаване