Внимавайте със свещите на Великден, предупреждават пожарникарите
Внимавайте със свещите на Великден, предупреждават пожарникарите / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

Огнеборците ще бдят за опасност в храмовете по Великден. Ритуалът на християнския празник е свързан и с палене и пренасяне на горящи свещи, което повишава опасността от възникване на пожари и инциденти, предупреждават от Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” в Русе.

За осигуряване на пожарна безопасност огнеборците  извършват проверки в църковните храмове в областта. Целта на проверките е да се избегнат рискови ситуации предвид очакваното струпване на хора по време на празничните богослужения. Обръща се особено внимание на организацията за пожарна безопасност в храмовете, осигуряване на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите инсталациите, наличието на противопожарни уреди за първоначална пожарогасене, обезопасеността на местата за палене на свещи и др.

От Пожарната призовават за внимателно боравене със свещите при посещение в църковните храмове. Опасност за запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите, предупреждавта огнеборците. Съветват след пренасянето на запалените свещи в домовете, те да не оставят да горят без надзор. При инциденти сигнализирайте на телефон 112.