Вера Немирова и Найден Тодоров със златна значка Русе
Вера Немирова и Найден Тодоров със златна значка Русе / netinfo

Кметът Пламен Стоилов се срещна с режисьора Вера Немирова и диригента Найден Тодоров, като ги поздрави за усилията, които полагат за поставянето на изключителната опера „Катерина Измайлова“ на Шостакович. Кметът допълни, че целият екип работи в посока град Русе да се превърне в още по-голямо средище на културни събития и иновации. Г-н Стоилов каза още, че се стреми към всеобща разпознаваемост на града и е убеден, че с подобни мащабни инициативи като тази на внучката на Добри Немиров, този успех ще бъде налице.

От своя страна Вера Немирова твърдо заяви, че ще се превърне в посланик на Русе, запознавайки Европа и света с града. Самата тя се определи като русенска внучка и потвърди, че е истински съпричастна със случващото се в града. Дори, специално за премиерата на „Катерина Измайлова“ е поканила редакторът на най-известното и най-голямото оперно списание „OPERN WELT, който ще представи града в подробна статия. В Русе ще дойдат и директорът на най-голямата опера в Германия, както и много официални лица и гости, сред които и вицепрезидент Маргарита Попова.

Кметът връчи почетната златна значка „Русе“ на Вера Немирова и Найден Тодоров, в знак на признателност към работата на двамата музиканти и стремежът им към развитие на културното дело в града. В отговор те благодариха и заявиха, че се надяват с общи усилия да продължават да вървят напред, утвърждавайки града като културен център.

Вера Немирова e pодена в София, в семейството на артисти. Майка ѝ Соня Немирова, е оперна певица. Баща ѝ е оперният режисьор Евгени Немиров. Внучка е на Добри Немиров. През 1996 г. Вера Немирова завършва Висшето училище за музика „Ханс Айслер” в Берлин със специалност „Оперна режисура”. Дипломира се с постановката на операта „Магарешката сянка” от Рихард Щраус в Дойче Щатсопер, Берлин. През 1998-1999 г. завършва второ висше образование със специалност „Музикална режисура в медиите - видео, телевизия и кино”. От 1998 г. започва нейната възходяща самостоятелна режисьорска кариера с постановки в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Русия и др. От 1999 г. работи като преподавател - гост професор по актьорско майсторство във Висшето училище за музика „Ханс Айслер” - Берлин, а от 2007 г. е гост-доцент на Виенския Университет. През 2000 г. е удостоена с награда на Втория международен конкурс за оперни режисьори в Грац. 2001-2002 получава стипендия на Академията за изкуства - Берлин. 2001-2003 е член на Академията за съвременен музикален театър при културния фонд /Кulturstiftung/ на Дойче Банк с награда за постановката й „Празникът на агнетата”, осъществена в Хамбург. Постановките й са многократно номинирани за “най-добра постановка на годината” в международното списание „Оpernwelt”. 2006 г. ѝ се присъжда награда на Академията за изкуства - Берлин, секция изпълнителско изкуство.