В Иваново искат банкомат, център за възрастни хора и ред други неща
В Иваново искат банкомат, център за възрастни хора и ред други неща / снимка:Областна администрация

Над 20 човека посетиха приемната на Областния управител Стефко Бурджиев и неговия екип в Община Иваново. Присъстваха кметове на населени места, общински съветници, граждани, самоопределили се с принадлежност към български, турски и ромски етноси. Всички изказвания изслуша заместник областният управител Явор Янчев.

Заместник кметът на общината Йордан Маринов направи кратко експозе, в което представи състоянието на община Иваново, тенденциите за развитие и проблемите, които стоят на вниманието на общинското ръководство. Той отчете, че се работи усилено за подготовка на проектни предложения, с които да се търси европейско финансиране за подобряване на качеството на живот на хората, инфраструктурата и опазването на околната среда.

Участниците в приемната споделиха, че най-големият проблем на жителите на общината е ниската заетост, която ги принуждава да напуснат родните си места, а често дори и държавата. Най-малките съставни населени места постепенно се обезлюдяват. Едно след друго се затварят детски градини и училища. Населението застарява.

След проведената дискусия се оформиха искания на участниците в приемната, свързани с необходимост от: възстановяване работата на банкомата в с. Иваново; подобряване на диалога между Община Иваново и Регионален исторически музей Русе за по-добро функциониране на местните обекти с културно-историческо значение (Средновековната крепост „Червен“, Ивановските скални църкви и пещерата „Орлова чука“)  и подобряване качеството на туристическата услуга в тях; разкриване на услугата „Дневен център за възрастни хора“; изграждане на нови детски площадки;  оказване на съдействие пред епархията за уреждане статута на построения параклис; своевременно предоставяне на средствата за борба с комарите; недопускане на изкопни работи върху вече ремонтирани улици; обезопасяване на ж.п. подлеза; спазване на маршрутното разписание Стълпище – Русе; подобряване на водоснабдяването в с. Пиргово; осигуряване на преференциални условия за работа на лекар или поне фелдшер в общината и особено в малките населени места и др.

Заместник областният управител Янчев изрази своето виждане по повдигнатите въпроси като отбеляза, че трябва да се подобри диалога на всички нива и проблемите трябва да се решават интегрирано и още при планиране работата на колективните органи, в която трябва да се включват всички жители на общината. Той обеща да проведе срещи с обслужващата банка за възстановяване дейността на банкомата в общинския център, с Русенския митрополит за уреждане статута на параклиса. Янчев ще предложи сформирането на работни групи със заинтересовани страни, които да образуват преписки по другите поставени въпроси, за което Община Иваново ще бъде своевременно уведомена.