/ netinfo
Ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ ще представят своето виждане на тема „Новият живот в аристократичния град“, чрез идейни творби за стенопис. Избраната композиция ще бъде реализирана от възпитаниците на гимназията в залата за изписване на новородените в УМБАЛ „Медика Русе“.

Ученици ще изграждат колиби с макети на мамутски кости в Екомузей с аквариум

Не за първи път училището и болницата се обединяват, с цел подобряване на здравето на русенци, посредством изкуство. В края на миналата година учениците взеха участие с рисунки в изнесено събитие по повод Световния ден на зрението. Новото начинание цели провокиране на творческото мислене на възпитаниците на професионалната гимназия.  Насочено е към най-новите граждани на нашата страна – нашите бебета.

Задължителните елементи, които трябва да присъстват в творбите са символи, характерни за архитектурата на Русе и символи, свързани с новородените. Няма наложени ограничения за жанр и техника на изпълнение на стенописа. Младежите са напълно свободни да развихрят въображението си. Дали ще има обемни елементи, нестандартно използвани бои и мазилки - всичко зависи от тях.

Сдружение „Динамика“ проведе семинари по подхода „Връстници обучават връстници“

Посредством картината учениците ще оставят отпечатък от своето изкуство върху спомените на новопоявилият се на бял свят човек. Ще го накарат да помни за винаги красивия и аристократичен град, в който е поел първата си глътка въздух – Русе. Стената ще послужи за фон на снимките, в които щастливите семейства посрещат новия си член. Пред нея акушерките с гордост ще предават церемониално стотиците бебета, раждащи се годишно в Отделение по Акушерство на УМБАЛ „Медика Русе“.

Класираният на първо място проект ще бъде обявен в средата на месец март 2019-та година. Реализацията му ще се финансира от УМБАЛ „Медика Русе“.