/ Дарик Русе, архив
Русенски университет „Ангел Кънчев“ организира ученически конкурс на тема „Природата на водата“ за изработка и представяне на мултимедийна презентация. Конкурсът се организира във връзка с отбелязване на Световния ден на водата – 22 март, с подкрепата на РИОСВ Русе и ВиК Русе.

I. Общи условия за участие: 1.1. Допустими участници в конкурса са ученици в гимназиален (горен) курс на обучение от училища в страната – от 10 до 12 клас.

1.2. Конкурсът има за цел да провокира интереса на младите хора към проблемите, свързани с управлението на водите. Мотото на тазгодишната кампания е „Природата на водата“ – имащо за цел да представи потенциала на различни естествени природни решения за пречистване и/или повторна употреба на водата (напр. естествени или изкуствено създадени влажни зони), които могат да намерят приложение в политиките и добрите практики за управление на водния сектор.

1.3. Няма ограничения по отношение на използваните софтуерни продукти, материали и техники. В презентациите могат да бъдат използвани собствени снимки, клипове или такива, които не са под закрилата на Закона за авторското право.

За участие в конкурса се приемат както индивидуални, така и колективни разработки, които отговарят на следните технически параметри и изисквания: • Максимален брой слайдове – 20; • Допустими формати –PPT, PPS, PPTX (Powerpoint), PDF, AVI или MPG; 1.4. Презентациите могат да се изпращат по следните начини: • В случай че са с обем до 10 MB – по електронна поща на E-mail: pmanev@uni-ruse.bg;

• Качване на сървър за споделяне на файлове и посочен линк за изтегляне на E-mail: pmanev@uni-ruse.bg; • Записани на дигитален носител по пощата или по куриер (за сметка на получателя): 7017 Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, ул. Студентска 8, д-р Пламен Мънев (за конкурса „Млад приятел на природата“, тема „Природата на водата“).

1.5. Проектите да са придружени със следната информация: трите имена на автора/авторите (на кирилица и латиница), населено място и училище, клас (курс), домашен адрес, електронна поща и телефон за връзка. 1.6. Краен срок за предаване/изпращане на презентациите: до 17.00 часа на 22  март.

1.7. Организаторите не поемат ангажимент за връщане на получените материали. 1.8. При участие в конкурса кандидатите приемат условието, че разработките им могат да бъдат използвани при подготовката на информационно-образователни материали за целите на организаторите.

II. Оценяване и класиране 2.1. Разработките ще бъдат оценявани и класирани от компетентна комисия, съставена от университетски преподаватели, експерти от РИОСВ и ВиК - гр. Русе и гост – оценители. 2

.2. Критерии за оценка на разработките: актуалност, оригиналност, достоверност, сложност на изпълнение на разработката, както и използването на различни по вид художествени изразни средства и оформление. Общият брой точки по критериите е 100. 2.3.

ВАЖНО! Резултатите ще бъдат приравнени на оценка по шестобалната система, с която завършващите ще могат да кандидатстват за обучение в Русенския университет по специалност „Екология и техника за опазване на околната среда“. I

II. Награди 3.1. Обявяване на резултатите и награждаване: 30.03.2018 г. 3.2. Победителите ще бъдат отличени с индивидуални предметни награди. 3.3. Всички участници ще получат Сертификат за участие в конкурса. IV. Адрес за кореспонденция: гр. Русе 7017, ул. „Студентска” № 8, РУ „Ангел Кънчев“, Корпус 19, кабинет 102, д-р Пламен Мънев, E-mail: pmanev@uni-ruse.bg За допълнителна информация: тел. 082 / 888 485.