/ netinfo
Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев започва третия си мандат като ректор на Русенския университет, след като бе избран от Общото събрание на висшето училище със 176 гласа от 221 гласували. На церемония днес досегашният ректор – проф. Велизара Пенчева предаде символичния ключ на университета и регалиите, олицетворение на властта.

„Това, че започвате трети мандат е доказателство за Вашия професионализъм и лидерство“, обърна се проф. Пенчева към чл.-кор. Белоев. Тя благодари на екипа за работата в последните две години и отчете, че университетът е станал по-силен, а академичната общност е останала сплотена.

До момента чл.-кор. Белоев бе председател на Общото събрание на Русенския университет и има два последователни мандата като ректор на висшето училище (2007-2011 и 2011-2015 г.).

„За тези две години не съм се чувствал извън екипа на университета, напротив – като председател на Общото събрание съм участвал във всички дискусии, събрания и дейности и продължаваме с амбиция да постигаме целите си“, каза чл.-кор. Белоев. На церемонията, за да поднесат поздравления към ректора, дойдоха зам.-областният управител на Област Русе Валентин Колев и зам.-кметът на Община Русе Димитър Наков. Чл.-кор. Белоев ги увери в подкрепата на университета за инициативите на администрациите в полза на региона и заяви, че както и досега могат да използват експертизата, опита на преподавателския състав и материалната база на висшето училище.

На 6 март предстои заседание на Общото събрание на Русенския университет, на което ще бъде избран нов председател.