/ netinfo
СаваСавов
95816
СаваСавов
  • СаваСавов
5 лв. е прага на социална поносимост за цената на водата в Русе. Това показват проучванията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Такава цена обаче, категорично няма да бъде достигната, категоричен бе в интервю за Дарик управителят на ВиК-Русе инж. Сава Савов.

Какво налага поскъпването на цената на водата?

От началото на новата година русенци ще плащат със 7 процента по скъпа питейна вода. Това стана след като на заседание на КЕВР в края на миналата година, бе удовлетворено искането на водното дружество за увеличение на цената.

То се налага заради ангажимента на ВиК да направи инвестиции в размер на 48 000 000 лв. собствени средства в следващите 15 години. Додоворът бе подписан през 2016 г. с Асоциацията по водоснабдяване.

Водата поскъпва в 14 области

В момента се разработва и проект по програма „Околна среда“ , за канализацията в „Средна кула“ и „Долапите“, където не е ясна частта на самофинансиране, но се очаква тя да бъде около 20 000 000 лв., обясни Савов.

В неголяма степен покачването на цената на тока на свободния пазар и увеличението на минималната работна заплата също влияят за новата, по-скъпа цена.

2, 78 лв. ще плащат русенци  за кубик вода от 1 януари. В цената влизат и таксите за пречистване и отвеждане на водата. Увеличението ще засегне и Община Бяла 

Чуйте какво още каза инж. Сава Савов пред Дарик радио