/ iStock/Getty Images
В Русенско голяма част от дигите са обрасли с растителност, а речните корита са непочистени, показва проверка на областната управа.

От там информираха, че това е предпоставка за изронване на почвата и разрушаване на предпазните насипи.

"Тепърва предстоят дъждове и топене на снегове, а това може да доведе до наводняване на локални пътища и десетки декари земеделска земя", заявяват от областната управа.

Според областния управител на Русе Борислав Българинов проблемът не е от скоро, като неговото решение е отлагано през годините.

Проверката показала още, че на места речните корита са затлачени. В тях има паднали клони, както и изхвърлени битови и строителни отпадъци.

От областната управа информираха, че са сигнализирани всички компетентни институции, като се очаква отпускане на средства от правителството за почистване на коритата.

"Кога ще се случи това е още рано да се каже, но очакванията са такава възможност да бъде осигурена до есента на следващата година", заявяват от областната управа в Русе.

От там информират, че на повечето места, където са отговорни общините, са предприети необходимите мерки, но за почистването на речните участъци, намиращи се на държавна територия, трябва да се осигурят допълнително пари.
БТА