Повдигнати са им обвинения за изнудване с физическо насилие, заплахи за убийство и палежи
Специализираната полицейска операция е проведена на 3 ноември от служители на ТСБОП-Русе на територията на областта, съобщиха от МВР.

Полицейските действия са осъществени под надзора на прокурор от Специализирана прокуратура. В хода на разследването е изяснено, че двама мъже изнудват и заплашват възрастни хора, като са намерени и иззети договори за ремонтни дейности с жители на района, както и значителна сума в евро и лева.

Според данните към момента, двамата безработни набелязвали самотно живеещи възрастни хора в малки населени места и им предлагали ремонт на покривите на къщите им, като договаряли и цена.

Акция в Русенско за серия от изнудвания на възрастни хора

Започвали работа, след което умножавали първоначално договорените суми. Следвали заплахи, че ако не платят, ще убият тях и техни близки, ще запалят къщите им. Спрямо някои от изнудваните било упражнено и физическо насилие.

По тази схема двамата изнудвачи принудили възрастно семейство да им предаде 5500 лв. - с 4000 лв. над първоначално договорената стойност от 1500 лв. Със смъртни заплахи и побой над възрастната жена, те поискали да им бъдат дадени още 2500 лв., като заставили семейството да поискат по телефона от сина си още 1500 лв. за „спешен ремонт на покрива“ - в противен случай щели да го отвлекат и да го убият.

Синът, който живеел в друго населено място, изтеглил кредит. Като пристигнал пред къщата, „майсторите“ го чакали пред къщата, взели парите и си тръгнали. По същата схема двамата получили от друго възрастно семейство 12 000 лева.

Разследват се и други случаи на изнудвания, извършени от обвиняемите в Русенско. На мъжете са повдигнати обвинения за изнудване на възрастни хора със заплахи за убийство, заплахи за палеж и физическо насилие.

С определение на Специализирания наказателен съд им е взета мярка за неотклонение - постоянно задържане.