/ iStock/Getty Images
Шестима обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и насилие над кредитни длъжници остават за постоянно в ареста, съобщиха от прокуратурата.

В рамките на вчерашния ден апелативният спецсъд е решил, че събраните до момента доказателства са основание да се предположи участието на всеки от тях в престъпленията, за които са обвинени, както и че има опасност да се укрият, и да окажат влияние на свидетели.

Разбиха престъпна група, изнудвала длъжници със заплахи за убийство

Други четирима от 10-членната престъпна група са с по-леки мерки за неотклонения - парична гаранция и подписка.

Групата беше задържана на 31 март при акция на ГДБОП. Тя е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София. При полицейската операция са били иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства. Все още се изяснява дали групата е извършвала и купуване на гласове.

Жертви на изнудване са били предимно малоимотни и граждани с финансови затруднения. Предоставяните им кредити били най-често в размер на 500-1000 лв. срещу лихва от 12 до 20 процента. При забавяне на вноска или на окончателно погасяване на дълг длъжниците били заплашвани със смърт, изнасилване, палеж. На някои от тях бил нанасян побой.

Безпрецедентно: Жена ръководи престъпна група за изнудване и побой над длъжници

Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминални регистрации за престъпления срещу личността.

Това е втората група за изнудване на задлъжнели към кредитни дружества граждани, неутрализирана от ГДБОП и Специализираната прокуратура в рамките на седмица.