Семейство иракчани и две сирийки задържани на Дунав мост с фалшиви документи
Семейство иракчани и две сирийки задържани на Дунав мост с фалшиви документи / снимка:МВР

Семейство иракчани и две сирийки са задържани на ГКПП –Дунав мост с фалшиви документи. Тази сутрин на граничния пункт пристигнал за излизане автобус, пътуващ по линията София – Букурещ. Граничните полицаи се усъмнили в българските лични карти, които представили двама мъже и една жена. С тях пътували и три деца – също с български паспорти. При проверка на багажа им са открити регистрационни карти на чужденци, кандидатстващи за бежански статут у нас.

Експертната справка установила, че българските документи на шестимата са с подменени снимки. Граничните полицаи разкрили, че шестимата са регистрирани за първи път през септември миналата година, когато са задържани при нелегално преминаване на турско-българската граница. Те са семейство иракчани – двама братя и съпругата и децата на единия. Били са настанени в центъра на Държавната агенция за бежанците в с. Пъстрогор. Мъжете са задържани, жената и децата са в помещение за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица.

Вчера на същия пункт на изход от страната пристигнал лек автомобил, управляван от белгийския гражданин А. А./45 г./.  В колата пътували две жени, мъж и дете – майка, сестра, брат и син на шофьора. Синът му имал също белгийски паспорт, а другите представили сирийски паспорти с белгийски разрешителни за пребиваване. При извършване на експертна справка е установено, че разрешителните на двете жени са фалшиви. Граничните полицаи установили, че неистинските документи са изработени в Турция и за тях е платено по 1000 долара. Уведомена е прокуратурата. Шофьорът и  жените са задържани. Работата по двата случая продължава.