Христо Белоев
Христо Белоев / БГНЕС
Лекари от София се борят за живота на ректора на Русенския университет и председател на Общинския съвет в Русе проф. Христо Белоев. Тази сутрин той е получил тежък инсулт, докато е бил в дома си.

Проф. Белоев се е почувствал зле и е извикал колеги от университета. Незабавно е бил закаран в болница в Русе, но състоянието му се е оказало изключително тежко.

Премиерът Бойко Борисов е съдействал да бъде изпратен хеликоптер, който да транспортира проф. Белоев в София. Премиерът е говорил със здравния министър Кирил Ананиев и машината е била веднага изпратена, пише "24 часа".

Полетът е извършен още по обед, след което лекари са пристъпили към животоспасяваща операция. За момента няма повече информация за състоянието на 61-годишния проф. Белоев.

В съобщение на Министерство на отбраната се казва, че екипаж от състава на авиобаза Крумово с вертолет "Кугар" е изпълнил специален полет по искане на Министерството на здравеопазването за транспортиране на пациент от летище Щръклево до летище София.

"Вертолетът излетя в 12.14 ч. от авиобаза Крумово. В 14.30 ч. пациентът беше транспортиран до летище София и беше поет от медицински екип от Центъра за спешна медицинска помощ. Екипажът на вертолет "Кугар" с регистрационен знак 710 е в състав - първи пилот капитан Сандев, втори пилот майор Бабачев, борден техник старши лейтенант Добрев и спасител старши сержант Жеков", съобщават от ведомството.