/ БГНЕС
Пълномащабно полево учение за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него по бреговата ивица на река Дунав се проведе днес в местността „Стълпище“ край Русе.

На терен бяха десетки автомобили и специализирана техника, като в операцията се включиха водолази, два гранични полицейски кораба, моторен катер на Изпълнителните агенции за проучване и поддържане на река Дунав и „Морска администрация“, както и два вертолета – „Кугар“ и „Пантер“ съответно от авиобазите в Крумово и Варна, а също и доброволци от БЧК и доброволните формирования към общините Иваново и Русе.

БГНЕС

Учението се проведе под наименование „SAREX-24“.

"Целта е да се разиграе възможно най-тежкият сценарий, за да проиграем взаимодействие и координация, за да сме сигурни, че при реален инцидент ще взаимодействаме така както се показва тук. При реални дейности малките камъчета преобръщат колата, отиграването и разкриването на тези проблеми става на такива учения“, каза от своя страна заместник-министър Живко Петров. Той посочи, че ситуацията винаги може да бъде и по-тежка, но районът в местността „Стълпище“ е избран, защото е достатъчно сложен и самият терен е пресечен. Той каза още, че подходите в местността не са равни, улиците са тесни, а реката усложнява дейността и по този начин днес се е отработил още едни компонент – именно водния, заради включените в симулацията катери, водолази и хеликоптер „Пантер“ от Военноморските сили. Заместник-министърът посочи, че при усложнена обстановка винаги може да се изиска помощ от съседни държави, каквато в случая е Румъния.

БГНЕС

Съгласно сценария на учението самолет Dassault Falcon 2000, превозващ на борда си 10 пътника и двама души екипаж, е изпълнявал полет от Букурещ за София. Екипажът е докладвал за невъзможност за управление по тангаж и взето решение за аварийно кацане. Последната комуникация и радарна информация е била от пограничния район Русе-Гюргево, движещ се над река Дунав, на приблизително около 20 км запад – югозапад от Русе. Около 09 ч. и 15 минути на тел. 112 постъпиха множество сигнали за силен тътен и възникнал пожар в зона на брегова ивица по поречието на р. Дунав, непосредствено намираща се до „Стълпище“, като един от обаждащите се очевидци е твърдял, че се намира в близост и е видял, че е паднал самолет, който се е разпаднал на части в посочената зона.

БГНЕС

Оказа се, че действително при падането си самолетът се е разкъсал на множество части, като част от него се намира във водата, а по-голяма част от фюзелажа и части от крило и опашката му са на сушата и има пламъчно горене.

Поетапно бяха предприети действия за разузнаване и оценка на оперативната обстановката на място и предприемане на действия по въвеждане на силите и средствата от териториалните структури на Единната спасителна система с цел локализиране и ликвидиране на произшествието и последиците от него. Веднага бе организиран и Временен оперативен щаб, като приоритетните дейности бяха насочени към спасяването на хора, оценка на местопроизшествието, ограничаване разпространението на пожара и подготовка на информация за действащите екипи на място. Осигурена бе и пълна оперативна самостоятелност чрез допълнително комуникационно оборудване. Беше въведено и временно ограничаване на полетите над района на произшествието, а директорът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението комисар Светослав Войчев задейства плана за действие при кризи, извънредни ситуации и защита при бедствия частите, касаещи големи и сложни пожари, както и действие при големи катастрофи /автомобилни, железопътни, авиационни и други.

БГНЕС

На място бе изграден полеви център за извършване на триаж и оказване на първа помощ на пострадалите, както и център за психологична помощ. Пострадалите бяха транспортирани с реанимобили на Центъра за спешна медицинска помощ, а тежко ранен човек бе извозен с хеликоптер „Кугар“ до лечебно заведение в Русе. След това в операцията се включи и хеликоптера на ВМС, който извърши евакуация от вода чрез бордна лебедка на забелязан в река Дунав пострадал.

Бяха предприети и навременни действия по гасене на пожара и изграждане на водоснабдяване чрез подвоз. Според симулацията голяма част от разлятото гориво обаче се оттече във водите на река Дунав, като за това се наложи заграждане на района в реката със специални защитни съоръжения, предпазващи по-нататъшното замърсяване. Обсъден бе и вариант за допълнително водоснабдяване за гасене на пожара чрез засмукване от Дунав, но предвид обстановката това не се наложи.

„Дано никога реално не се случва подобен инцидент, но от днешната тренировка стана ясно, че сме адекватно подготвени да реагираме и в такъв случай, не дай боже“, заяви областният управител Драгомир Драганов, който наблюдава инсценировката.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС