Язовирите в района са в добро състояние, следят нивото на реките
Язовирите в района са в добро състояние, следят нивото на реките / Дарик Русе, Искра Георгиева

 

Значимите язовири в района, като Росица, Ястребино, Йовковци, Съединение и Бели Лом са в добро техническо състояние и изпускат регулярно водни количества, които гарантират оптималния им обем. Така те ще могат да поберат количествата вода, които се очаква да се влеят в тях при залповото топене на снега, без да се допусне преливането им. Това стана ясно по време на среща във Велико Търново, свикана от областния управител на Русе Стефко Бурджиев.

Координацията между ведомства и институции при евентуални наводнения коментираха областни управители на 5 области. Обект на обсъждане бяха поречията на р.Янтра и на р.Русенски Лом с всичките им притоци. Бурджиев информира участниците в срещата, че на няколко места по р.Янтра има струпване на значителни количества лед, които не допускат интензивно изпускане на води от язовирите.

Набелязани са конкретни мерки, свързани с оперативната защита, като най-важната от тях е организацията на непрекъснатото наблюдение и на ранното оповестяване и предупреждение на населението на прилежащите квартали и населени места по цялото поречие на реките. Беше поставен акцент върху това как да бъдат оборудвани наблюдателите, как да се предава информацията до ръководителите на групи и как тя да стигне до Областния оперативно-комуникационен информационен център и как да се обменя информация между тези центрове в петте области. Наблюденията ще се извършват от доброволните формирования към общините и от служители на ОУ ПБЗН. Ангажимент на кметовете на общините е да създадат такава организация, която да гарантира навременно оповестяване и евакуация на населението при необходимост.

Веднага след срещата във В.Търново, Областният управител на област Русе Стефко Бурджиев свика кметовете на общини от областта, за да ги информира за взетите на заседанията при министър Трайков и на това в старата столица решения.