/ Дарик Русе
Първи пациент с генетично изследване за рак на гърда и яйчници дойде за консултация в русенския онкодиспансер.

Русенецът Теодор Цветков преплува езеро в подкрепа на фондацията „Една от 8”

Жената живее в САЩ,
където в специализирана калифорнийска лаборатория е провела генетични тестове. Решението да направи изследванията e взето след поредица злокачествени заболявания в рода й.

Нов хематологичен кабинет отвори врати в Онкото

Резултатите показват, че до навършването на 70 годишна възраст, вероятността тя да се разболее от рак на гърдата е 50%, а от рак на яйчниците е 11 %. Пациентката провежда срещи със специалисти по генетика в САЩ и България.

Русе води в черната класация по онкозаболявания

Завръщайки се в родния си град Русе, тя решава да се консултира и с русенските онколози. Това, което й препоръчват и българските, и американските медици, е подкожна мастектомия на млечния паренхим. Така реално жената свежда до минимум вероятността да се разболее от рак.

Според д-р Кожухаров, вече и в България навлизат генетичните изследвания и е добре колкото се може повече пациенти да се възползват от тях. По този начин се осигурява не само превенция, но и реално се спасяват човешки животи.

Д-р К. Кожухаров: Русенки са на първо място по онкозаболявания, но това не се дължи на мръсен въздух

Изследването се прави чрез натривка от устната кухина. Статистиката показва, че хормонално активните тумори са най-агресивни при жените в активна възраст. Тоест най-уязвими се оказват дамите под 50 години, тъй като те все още са в менструален период, а ракът на гърдата спада към групата на хормонално чувствителните тумори.

Ето и част от показателите:

Разпределение на рак на гърдата по възраст

І група: под 50 години – 23 %;

ІІ група: между 50 и 70 години – 52%;

ІІІ група: над 70 години – 25%.