/ РИОСВ-Русе

Русенецът Теодор Цветков преплува езерото край село Малък Преславец. Предизвикателството има благотворителна цел, подкрепяща фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8” и жени, диагностицирани с рак на гърдата.

„Една от 8“ с поредна инициатива в плевенската УМБАЛ „Д-р Г. Странски“

Тъй като езерото е част от едноименната защитена местност „Благото край с. Малък Преславец“, проявата е съгласувана предварително с Министерството на околната среда и водите. За територията, контролирана от РИОСВ-Русе, второто езеро, което ще бъде преплувано е Липник, намиращо се в лесопарка край с. Николово.

Експерти на РИОСВ и кмета на с. Мълък Преславец присъстваха на преплуването като едновременно с това инспектираха спазването на режимите, записани в заповедта за обявяване на защитената територия.

РИОСВ-Русе

Не са констатирани нарушения. Няма следи от посегателства върху защитените видове - предмет на опазване. Полагат се усилия за почистването на прилежащите терени.

Теодор Цветков отново готви подвиг - 50 км. плуване в полза на децата с увреждания

Ерерото Малък Преславец е по-популярно като „Царството на водната лилия“ заради голямата колония от защитения вид бяла водна лилия, върху която гнездят белобузите рибарки. Обект на закрила са и  птици от видовете ръждива чапла, малка бяла чапла, малък воден бик, нощна чапла, ням лебед, малък корморан и други.

Защитената местност е една от най-красивите на територията на РИОСВ. Тя е леснодостъпна и предлага чудесни условия за любителски риболов, наблюдение на птици и отмора сред природата.

Започна благотворителният опит за рекорд на Теодор Цветков

Защитена местност „Блатото край село Малък Преславец” се намира в землището на с. Малък Преславец, община Главиница, област Силистра. Тя е с площ 147,3364 хектара, представляваща поземлен и горски фонд.

Стопанисва се от община Главиница и Държавно горско стопанство „Тутракан”. Първоначално е обявена като природна забележителност, но със заповед на министъра на околната среда и водите през 2004 г. е прекатегоризирана в защитена местност.

За територията на местността се забраняват  строителството, палене на огън, опожаряване на тръстиката и друга растителност; замърсяване с битови, промишлени и други отпадъци,  ловуване с изключение на едър дивеч през периода ноември-декември, късане и изкореняване на растения, бране на липов цвят и други билки, паша на домашни животни и други.