/ Ахмед Алиев
Според д-р Кожухаров въздухът в Русе не е канцерогенен
96696
Според д-р Кожухаров въздухът в Русе не е канцерогенен
  • Според д-р Кожухаров въздухът в Русе не е канцерогенен
Русенки са на първо място по онкозаболявания в страната. Това показват статистическите данни от Националния канцирегистър. Това обаче в никакъв случай не е в следствие на мръсния въздух, както писаха някои интернет издания, заяви д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексния онкологичен център.

Високите нива се дължат на заболявания като рак на гърдата и на женската полова система обясни той. На специална пресконференция, с данни от 2015 година д-р Кожухаров се опита да опровергае, невярната според него интерпретация от някои медии, на данните за онкозаболяванията в Русе

От всички заболявания свързани със замърсяването на въздуха, като рак на белия дроб и горните дихателни пътища, Русе е под средното за страната, обобщи Камен Кожухаров. Според него, в града няма фактор, който да повишава риска от заболеваемост.

В Русе основният фактор на замърсяване са ФПЧ, но нямаме данни за въздействие на вредни и канцерогенни вещества, категоричен бе той. Като причинител на рака на белия дроб се запазва тенденцията на първо място да бъде тютюнопушенето.

От 2014 до 2016 заболеваемостта от рак на белия дроб при жените се е увеличила 3 пъти. Според наблюденията на д-р  Кожухаров това може да се дължи на козметиката, която ползват жените, както и битовата химия.

Всеки втори вторник на месеца в Русе се организират протести срещу мръсния въздух. Според протестиращите изнесените данни са манипулирани и Русе е на първо място по онкологични заболявания. Според Кожухаров обаче, те създават излишна суматоха.

"Всички живеем в този град, и имаме проблеми за решаване, както професионални така и лични. Те изваждат данните от контекста и ги интерпретират в тяхна полза", смята Кожухаров

Комплексният онкологичен център има регистрирани 19 000 пациенти от Русенска, Разградска и Силистренска области. Над 50% от пациентите са от Русе.