/ БГНЕС, архив
Нов апарат намалява облъчването на онкоболни
96237
Нов апарат намалява облъчването на онкоболни
  • Нов апарат намалява облъчването на онкоболни
Между 70 и 80 онкоболни пациенти на месец ще могат да се възползват от лечение с най-новия апарат за комплексна лъчева терапия в болница Токуда. То ще бъде поето от здравната каса, но пациентите, на които се налага да лежат в болница, трябва да доплатят за престоя. По думите на завеждащия отделението д-р Румен Лазаров този апарат може почти всичко в лъчетерапията. До един месец пациентите ще могат да се възползват от него.
 
Нова клиника по Нуклеарна медицина и нов линеен ускорител са резултат от инвестицията в болница Токуда, излязла, по груби сметки, към 10 милиона лева. По този начин кръгът по диагностика, лечение и терапия се затваря в болницата, обясниха от ръководството. Апаратът за лъчелечение ще е достъпен за всеки здравноосигурен пациент.

Лекар: НЗОК да финансира роботизираната хирургия само за онкоболни
 
За апарата д-р Румен Лазаров обясни, че е специализиран в режим, който позволява да бъде много прецизен и бърз: „Това пък позволява да има голям оборот от пациенти, тоест не очакваме да имаме лист на чакащите”.
 
Чрез него ще бъде избегнато излишното облъчване на пациентите. „Интензитетът на облъчване през полето, което се облъчва, е различен. Това дава възможност за повишаване на дозата в тумора и намаляване в околните здрави тъкани”, допълни д-р Лазаров.
 
Онези пациенти, на които им се налага да останат в болница, трябва да доплатят, но „90% от пациентите нямат нужда да бъдат настанявани на легло. Те могат да си живеят вкъщи при близките и роднините, което е много по-добре и за тяхното психическо състояние. Те се лекуват само със средствата, които изплаща здравната каса”, обясни завеждащият отделението в Токуда.  

Близо два пъти са се увеличили заболяванията от рак у нас за 20 години
 
Д-р Лазаров каза още, че макар да се надява на много добри резултати, всичко зависи от тумора. Даде пример с двата най-разпространени вида – рак на гърдата и рак на белите дробове и посочи, че излекуваните пациенти от рак на гърдата са 90% - толкова, колкото не успяват да се излекуват от тумор на белия дроб.