/ ThinkStock/Getty Images
Русе и Стара Загора са градовете с най-голям брой онкологични заболявания в България. За Русе само през миналата година заболеваемостта от новообразувания е 49,59 на 1000 души население, съобщават от Регионалната здравна инспекция в дунавския град. 

Д-р К. Кожухаров: Русенки са на първо място по онкозаболявания, но това не се дължи на мръсен въздух

От днес в Русе започва кампания
за безплатни профилактични прегледи и изследвания - рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото черво на пациентите на рискови групи и желаещи граждани. 

Прегледите ще бъдат извършвани в периода 26 ноември - 05 декември в КОЦ-Русе, УМБАЛ ,,Канев”- Русе, МБАЛ,,Юлия Вревска”, гр.Бяла.

Онкологичните заболявания са от огромно значение, защото макар че не са заразни, те имат негативни последствия както за самия пациент, така и за околните му, а и за обществото като цяло – здравни, социални и икономически отрицателни последици.

Нов хематологичен кабинет отвори врати в Онкото

Изпълнявайки Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2014-2020г.), наред с факторите тютюнопушене, здравословно хранене, физическа активност, РЗИ-Русе работи за популяризиране на ползата от онкологичен скрининг (профилактични прегледи и изследвания за ранно откриване на евентуално заболяване).

Впрочем, факторите тютюнопушене и здравословно хранене са също от значение за появата на онкозаболявания. Сега задачата е да припомним полезния ефект от извършване на превантивен скрининг с цел недопускане на закъснения в диагностиката и последващо лечение на евентуално онкологично заболяване.