Прощаваме се с Иван Донев
Прощаваме се с Иван Донев / netinfo

Днес се прощаваме с Иван Донев. Поклонението пред тленните останки на хореографа ще бъде от 10 до 12 часа в сградата на Фолклорен танцов театър „Найден Киров” на ул.”Тича”.

На 11 декември българската култура се раздели с един от най-големите хореографи и радетели на фолклора – създателят на ансамбъл "Найден Киров". Иван Донев си отиде 5 дни, след като навърши 70 години.

Иван Донев е роден на 6 декември 1941г. в малкото селo Топчии близо до Разград. Завършва Националната хореографска школа в София, а след това и Националната Академия за музикално и танцово изкуство. През 1960 създава фолклорния танцов театър "Найден Киров" и оттогава е негов хореограф и художествен ръководител.
Автор е на повече от 48 танцови постановки. Гостувал е като постановчик на български фолклорни танци и в Националния танцов театър на Холандия.
Носител на орден "Кирил и Методий" първа, втора и трета степен. Сред многобройните му награди са "Златна лира" и "Кристална лира", присъдени от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, както и на наградата "Русе" за голям принос в областта на културата.