Проектозаконът за публичните финанси застрашава децентрализацията на общините
Проектозаконът за публичните финанси застрашава децентрализацията на общините / Дарик радио - Силистра
Проектозаконът за публичните финанси застрашава децентрализацията на общините, смятат кметове от Силистренско
56858
Проектозаконът за публичните финанси застрашава децентрализацията на общините, смятат кметове от Силистренско
  • Проектозаконът за публичните финанси застрашава децентрализацията на общините, смятат кметове от Силистренско

Децентрализацията на общините е застрашена, ако проектозаконът за публичните финанси бъде приет в сегашния му вариант. Около този извод се обединиха кметовете на седемте общини от Силистренска област по време на Деня на диалога между изпълнителната и законодателната власт, организиран от Националното сдружение на общините в България.

Темата тази година бе "Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 г.". Обсъдиха се промените в законодателството за местните финанси, очакванията на общините по макрорамката на Бюджет'2013 и предстоящите промени във водния сектор.

Според кметовете на общините в Силистренско проектозаконът за публичните финанси застрашава децентрализацията на местната власт. Позицията обобщават кметът на община Ситово Николай Неделчев и финансовият експерт от НСОРБ Станка Ангелова.

„С новия закон трябва да спрем да използваме думата децентрализация. По-големи правомощия на министъра на финансите се дават и прозрачността, и възможността общините сами да решават местните проблеми доста се ограничава с този закон."
„След като се обобщят протоколите от всички срещи - това ще бъде един от изводите. Но, че има застой в процеса към децентрализация, това може да се направи като извод от много други инициативи. То прозира и в закона за публичните финанси. Където доста се централизират управленските функции дори в МФ. Няма стъпка напред, това е моя експертна оценка. "

Общините в Силистренско не са съгласни със съкращаването на сроковете за приемане на общинските бюджети от 30 на 20 дни заради липсата на капацитет особено в малките общини. Освен това, според тях, ако бъде прието процентът за поемане на общински дълг да се намали от 25 на 15 на сто, това ще ги лиши от достъп до кредитния пазар. Ще бъдат ограничени и възможностите за кандидатстване по европейските програми в периода 2014 - 2020 г., когато се очаква общинското съфинансиране да достигне 40%.

В Деня на диалога местните власти в Силистренско за пореден път настояха за черен списък на фирмите, които спъват обществените поръчки, както и да бъде регламентиран броят на обжалванията. Кметовете от района отново поставиха проблема за зимното поддържане на пътищата. Те настояват за справедливо разпределение на държавната субсидия. Според кмета на Ситово Николай Неделчев, поне с 1,5 трябва да бъде завишен коефициентът на километър за общините в Северна България. От години мечтае министър на финансите да закъса през зимата в неговия район, за да разбере проблема.

Народният представител Стефан Господинов се ангажира да предаде списъка с предложенията в комисията по местно самоуправление в Народното събрание.