Отбори от 11 страни на Балканска олимпиада по информатика в Русе
Отбори от 11 страни на Балканска олимпиада по информатика в Русе / Дарик Русе, Искра Георгиева

В Русе се провежда XXIII издание на Балканската олимпиада по информатика. Домакин на техническите конференции и състезанието е Русенският университет.

Отбори от 11 страни участват във форума. Има ученици от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. България е домакин, затова участва с два национални отбора и един на града домакин – Русе. Общият брой на участниците е 50.

Състезанието е индивидуално. Младежите имат по 5 часа в рамките на два състезателни дни да решат поставените им задачи. Регламентът изисква всеки участник да присъства лично и да работи самостоятелно на отделен компютър.

Задачите за състезанието се подготвят от научен комитет на страната домакин. Те са от алгоритмичен характер, подобно на задачите от Международната олимпиада по информатика, и изискват от състезателите да създадат компютърни програми, които да реализират правилни и ефективни алгоритми. Учениците изпращат изходните кодове на програмите си чрез web-базирана проверяваща система. Решенията се проверяват от системата с комплект тестови данни, неизвестни на състезателите.

Първата Балканска олимпиада по информатика е проведена през 1993 г. по инициатива на Румъния, която става и първата страна домакин. Всяка година състезанието се провежда в различна балканска държава. Организатор е съответното министерство на образованието с научната подкрепа на университетски преподаватели, неправителствени и професионални организации. Тази година председател на организационния комитет е зам.-министър Ваня Кастрева.

В олимпиадата участват средно по 10 представителни отбора от балканските страни. Те включват по 4-ма състезатели на възраст от 17 до 19 години. Всички материали, задачи, резултати, авторски решения, тестове се публикуват в сайта на състезанието и в отделна брошура.