/ Медика Кор

В разгара на лятото специалисти от кардиологична болница „Медика Кор“ измериха безплатно кръвното налягане на над 100 човека. В продължение на 3 часа лекари консултираха минувачи в мобилен пункт в центъра на Русе.

Седмица на физическата активност с Медика

От лечебното заведение подариха и по чаша минерална вода на всеки, проявил интерес към инициативата. 30 от желаещите бяха с повишени и 26 с понижени стойности на кръвно налягане.

Често през лятото хората се чувстват отпаднали и лениви. Това може да се дължи на пониженото кръвно налягане, което горещините предизвикват. Продължителното излагане на слънце и топлина може да предизвика неразположение, дори при напълно здрави хора, а тези със сърдечно-съдови заболявания трябва да са особено внимателни. 

Родителско кафе - Физическата активност при децата

Кръвоносните съдове реагират на топлината като се разширяват, това води до забавяне на кръвообращението. До мозъка не достига нужното количество кислород, което поражда чувство на замаяност и загуба на равновесие. Сърцето компенсира това състояние, като увеличава пулса си, но чрез това се натоварва допълнително. 

Жегите са опасни както за хората с ниско, така и за хората с високо кръвно налягане. При първите проблемът се задълбочава, като изпитват още по-голямо чувство на умора. При хипертониците, поради учестения пулс, който създава допълнително налягане върху съдовете. 

За добро сърдечно здраве през лятото специалистите от Медика Кор съветват:

  • Да се избягва прякото излагане на слънчеви лъчи и стоенето навън в най-топлите часове. При необходимост от излизане да се носи шапка и светли дрехи от леки и дишащи материи. 

  • Да се увеличи приема на течности. Добре е при разходки на открито всеки да носи бутилка вода, от която да може да отпие веднага при признаци на замайване и дехидратация.

  • Да се избягват резките температурни промени, при излизане от помещения с климатик на открито.