Обявяваме Дунав за културно-историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО
Обявяваме Дунав за културно-историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО / Дарик Русе, Искра Георгиева

България прави стъпки за обявяването на дунавското поречие за културно-историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО. Това обяви в Русе директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, при откриването на Световния Лимес конгрес.

Река Дунав е единственият културен паметник, който предстои да бъде обявен като цяло за културно-историческо наследство, именно заради многобройните римски паметници по цялото й поречие. Германия, Австрия и Унгария вече са напред с материала, коментира Вагалински и съобщи, че има идея в Русе да бъде създадена Долно-дунавска лимес комисия, която да отговаря за България и Румъния в тази посока.

В Световния Лимес конгрес, който се провежда за първи път в България участват около 300 учени-каймъкът на римската световна археология, от 29 страни. Те вече посетиха крепостта Червен, с. Гиген край Плевен, Никополис ад Иструм край Търново. Предстои да обиколят римския кастел Ятрус край русенското село Кривина, Нове при Свищов, Дръстър в Силистра, Абритус в Разград, Шумен, Калиакра, Балчик.