НАП-Русе подхвана лекарите
НАП-Русе подхвана лекарите / netinfo
Лекари не издават амбулаторни листи за прегледите на свободен прием. Това показва проверка на НАП-Русе на медицински специалисти по спазване на данъчното и осигурителното законодателство.

Лекарите обяснявали, че почти никой не посещавал кабинетите им за подобни платени консултации. При отчитането на таксите за прегледи по договорите им с НЗОК, пък се оказало, че такива не са събирани. Оправданието било, че са правени основно на граждани, освободени от такси.

От НАП са посетили практиките на 16 лекари-специалисти, селектирани по репрезентативен метод. При 8 специалисти не са констатирани нарушения и разлики между извършените прегледи без направление и отчетените суми. Трима лекари пък не са открити на посочените в регистрацията им адреси. За други трима е установено, че броят на издадените от тях билети за медицинска услуга е по-малък от прегледите, които са извършили. Друг техен колега не е издавал нито билети, нито касови бележки и продължава да се проверява за други нарушения. Засечен е и доктор без осигурителни вноски за първите четири месеца на годината.

В момента с юристи се уточнява начинът за санкционирането на нарушителите, а проверките в медицинското обслужване продължават.