Над 130 празници и обичаи тачат етносите в Силистренско
Над 130 празници и обичаи тачат етносите в Силистренско / Алексей Минев
Над 130 празници и обичаи тачат етносите в Силистренско
58773
Над 130 празници и обичаи тачат етносите в Силистренско
  • Над 130 празници и обичаи тачат етносите в Силистренско

С поредица от прояви „Толерантността е добродетел" в Силистра се отбелязва днешният Международен ден на толерантността.

Голям концерт „Пеем и танцуваме ръка за ръка" ще събере на сцената на драматичния театър „Сава Доброплодни" от 17.30 часа таланти от различни етноси и общности. С песни и танци ще се изявят състави от читалище „Доростол" в Силистра, ученици от СИП „Фолклор на етносите" към училище в с. Проф. Иширково, група от с. Йорданово, ансамбъл „Добруджа" и ансамбъл за татарски песни и танци „Ефсане" от румънския град Констанца. Половин час преди това във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба от дамски ръкоделия, наречена „Шарено кълбенце, сръчни ръце". През деня доброволци ще раздават стикери с послания за толерантност и разбирателство. Организатор на проявите е общината.

Повече за многообразието на етносите в Крайдунавска Добруджа може да се прочете в книгата „На една земя, под едно небе" на силистренския етнограф Донка Съботинова. Тя е описала над 130 религиозни празници и народни обичаи. Според изследването й най-много празници имат българите християни - повече от 50 през годината. 28 са празниците на русите старообредци, т.нар. казаци, повече от 20 празника тачат циганите в региона, мюсюлманите и турците -сунити - 13, а алианите (казълбашите) - 15. Петнайсет пъти празнуват и арменците в Силистренско.

Според последното преброяване 57 на сто от населението в Силистренска област се определя като българско, 36% - като турци, 5% са ромите и малко над 1% са останалите етноси. В Силистренско живеят също татари и власи.