Международната научна конференция  КомпСисТех'12 в РУ
Международната научна конференция КомпСисТех'12 в РУ / DarikNews

В 15:00 ч. в аула 2.101 на Русенския университет ще бъде открита XIII-тата международна научна конференция по компютърни системи и технологии CompSysTech.Конференцията е посветена на 100-годишнината от рождението на Алън Тюринг, известен като един от бащите на компютъра.

В работата на конференцията ще участват учени от 21 страни. Пленарната сесия ще бъде открита с доклад за делото на Тюринг от акад. Кирил Боянов - доайен на компютърната гилдия в България. Пленарни доклади ще изнесат проф. Борис Новиков от Русия, проф. Миряна Иванович от Сърбия и проф. Камен Кънев от Япония.

На 23 юни в общо 6 секции ще бъдат изнесени над 60 научни доклада.
По идея на акад. Петър Кендеров в работата на конференцията ще участват с доклади и ученици, които са се изявили и вече имат определени постижения в областта на компютинга. Академикът ще ръководи ученическата секция и ще напътства бъдещите учени.

Авторите на най-интересните доклади във всяка секция ще бъдат наградени с кристалния приз THE BEST PAPER.

От пет години докладите, изнесени на CompSysTech, се публикуват във виртуалната библиотека на Association for Computing Machinery - най-авторитетната международна асоциация в областта на компютинга и се индексират от SCOPUS, което е показател за научното ниво на конференцията, инициатор и организатор на която е АОКСИТ.

Една от причините за това е, че в програмния комитет на конференцията са включени над 100 изтъкнати учени от почти всички европейски страни. Всеки доклад се рецензира от трима анонимни рецензенти и се допуска до изнасяне на конференцията само, ако средната оценка надвишава определен от Програмния комитет праг. През т.г. от близо 100 подадени доклада само 61 са успели да "прескочат летвата".

Покана за конференцията е отправена и към акад. Стефан Додунеков - Председател на БАН и академик Васил Сгурев - председател на Федерацията на научно-техническите съюзи, който вече е потвърдил участието си.