Състезанието
Състезанието
Учениците от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“-Русе, спечелиха златни медали на индивидуално и отборно класиране в националното състезание „Най-добър млад керамик“. Надпреварата, организирана от МОН се проведе в русенската професионална гимназия от 22 до 24 март.

Продължават срещите на магистрати от Административния съд с ученици

Тази година темата на състезанието „Динамика и ритъм“ вдъхнови участници от четири отбора от цялата страна, където този вековен занаят - керамик, все още се поддържа „жив“ благодарение на ентусиазма на шепа учители и на техния труд с талантливите деца.

Пластичните фигури на русенските ученици впечатлиха журито съставено от представители на Националната художествена академия и изявени скулптури. Комисията присъди медал и първо място за индивидуална керамична пластика на Ния Фенг – ученичка от ХІ д клас.

Ученици и медици се срещнаха на Благовещение

При отборното класиране първото място бе отредено на екипа на Ния Фенг, Борислава Борисова и Сонер Хакъ от русенската гимназия, на второ място се класира отборът от гимназията в гр. Нови пазар, а на трето – възпитаниците на гимназията в гр. Шумен. В ПГСАГ „Пеньо Пенев“ керамика се изучава от 2011-та година, когато към състава на гимназията се присъединява керамикът Ясен Тодоров.

Виждайки големия интерес в очите на учениците, преподавателят се занимава с тях всеотдайно всеки ден „до тъмно“. Тази година негови възпитаници участват за шести път в националното състезание. Директорът на ПГСАГ „Пеньо Пенев“ - Камелия Денчева не скри гордостта си от доброто представяне на своите ученици в пожеланието, отправено към тях: „Нека красотата бъде и пребъде. Да се радваме заедно на успеха! Щастлива съм и се гордея с нашите талантливи ученици и колеги, школата по керамика и дизайн, която създадохме в ПГСАГ „Пеньо Пенев“, и в която се обучават даровити деца. “